Agenda

28 JANUARI 2021 | BORREL & INTERVISIE (voor gastouders)

Locatie: Thuis/online
Tijd: 20.00-22.00uur
Kosten: Gratis

Inhoud:
Samen zullen we onder het genot van een drankje en een hapje proosten op het nieuwe jaar. Ook zullen we in groepjes een intervisie houden.
Onderwerp is 'Communicatie' in de breedste zin van het woord.
Hoe presenteer jij jezelf tijdens en kennismaking? Heb je een website? Maar ook: hoe vertel je ouders dat hun kind eigenlijk best lastig is? Of hoe zeg je tegen ouders dat ze altijd te laat komen?

Aanmelden: Voor 15 januari bij Monique Tekstra via monique@gastouderbureausproet.nl

3 MAART 2021 | ONLINE WEBINAR UPDATE WERKEN MET DE MELDCODE door JOYCE BLAUWHOFF (voor gastouders)

Locatie: Thuis, achter je laptop
Tijd: 20.00-21.00uur (kun je niet op dit tijdstip deelnemen? Meld je dan wel aan. Je ontvangt dan na afloop van het webinar een replay die je tot een week na dit webinar terug kunt kijken.
Kosten: Gratis

Inhoud:
Per jaar worden er ruim 120.000 kinderen in Nederland verwaarloosd of mishandeld. Als je te maken krijgt met een kind dat slachtoffer is van kindermishandeling brengt dat altijd zorgen met zich mee. In deze 'update' wordt kort stapsgewijs doorgenomen welke signalen kinderen en ouders uitzenden, die mogelijk duiden op kindermishandeling, welke stappen je in de meldcode dient te doorlopen en basisgespreksvaardigheden die je kunt gebruiken.

Aanmelden: Voor 1 maart bij Monique Tekstra via monique@gastouderbureausproet.nl

PS. Wij vinden het enorm belangrijk dat alle gastouders weten hoe ze moeten werken met de Meldcode. Daarom is het verplicht om je jaarlijks bij te scholen op dit gebied. Doe jij niet mee met deze training. Stuur ons dan jouw certificaat van een andere Meldcode training, zodat wij weten dat jij op de hoogte bent.

9 JUNI 2021 | ONLINE WORKSHOP OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG BIJ KINDEREN door JOYCE BLAUWHOFF (voor gastouders)

Locatie: Thuis, achter je laptop
Tijd: 19.30-22.00uur (van deze workshop komt, vanwege de interactieve opdrachten GEEN replay)
Kosten: Gratis
Max. aantal deelnemers: 20

Inhoud:
In ht dagelijks werk kom je kinderen tegen die opvallen en die je soms als 'lastig in de omgang' ervaart. Het gedrag hoeft niet altijd een signaal te zijn dat een kind zich niet goed ontwikkelt, heet kan een fase zijn. Echter, sommige kinderen vertonen gedrag dat zij voor een langere tijd laten zien. Bijvoorbeeld huilbaby's. Dit probleemgedrag vraagt dat je leert kijken achter het gedrag van een kind om een juiste aanpak te vinden. In deze workshop leer je o.a.:
- Wat de achtergronden zijn van lastig gedrag bij kinderen
- Wat de belangrijkste aandachtspunt in de interactie met kinderen met lastig gedrag zijn en hoe deze te herkennen in de praktijk
- Het belang van regie geven aan kinderen (ruimte binnen grenzen)
- Hoe je ervoor kunt zorgen dat gedrag ombuigt en in goede banen wordt geleid
Je gaat online praktisch aan de slag met filmmateriaal en stellingen.

Aanmelden: Voor 1 juni bij Monique Tekstra via monique@gastouderbureausproet.nl

(ONDER VOORBEHOUD) 7 OKTOBER 2021 | OUDERAVOND SENSOMOTORISCHE ONTWIKKELING BIJ JONGE KINDEREN door Hanneke Poot (voor gastouders en vraagouders)

Locatie: Natuurboerderij De Brinkhorst, Wageningseberg 43, 3825 GR Amersfoort (Vathorst)
Tijd: 20.00-22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Kosten: Gratis
Maximum aantal deelnemers: 50. Let op: deze ouderavond gaat door bij minimale deelname van 20 personen.

Inhoud: Bewegen is de basis van alles wat een kind gaat leren. Vanaf zijn prille begin beweegt het kind en doet het ervaring op over zichzelf en de wereld om zich heen. Dit ervaren en bewegen noemen we de sensomotorische ontwikkeling. Vooral in het eerste levensjaar van een kind wordt er veel ervaring opgedaan in dit ontwikkelingsgebied. Het is van groot belang dat een kind de fasen in de sensomotorische ontwikkeling goed doorloopt omdat het de basis legt voor zijn verdere ontwikkeling. Als (gast)ouder heb je veel invloed op de manier waarop kinderen zich ontwikkelen. We gaan met elkaar kijken hoe de fasen van de sensomotorische ontwikkeling eruit zien. Zo leren we bewust kijken naar het bewegen van zuigelingen, peuters en oudere kinderen. Zo kunnen we elkaar ook ideeën geven over spelletjes en activiteiten die de kinderen kunnen steunen in hun ontwikkeling. Ook het gebruiken van de zintuigen, het opdoen van vele interessante ervaringen en het opbouwen van mooie herinneringen hebben daarin een grote plaats. Zo wordt spelen met kinderen niet alleen plezier maar ook een boeiende ondersteuning voor de rest van hun leven.

Aanmelden: voor 15 september 2021 bij Monique: monique@gastouderbureausproet.nl

(ONDER VOORBEHOUD) 6 NOVEMBER 2021 | SPROET STUDIEDAG (voor gastouders)

Locatie: Nog nader te bepalen
Tijd: 10.00 - 16.00 uur
Kosten: Gratis
Maximum aantal deelnemers: 40. Let op: Deze studiedag gaat door bij tenminste 25 deelnemers.

Inhoud: Tijdens deze studiedag kunnen gastouders van Sproet 2 trainingen volgen. Welke trainingen er worden aangeboden wordt ruim voor de Studiedag bekend gemaakt.

Aanmelden: voor 6 oktober 2021 bij Monique: monique@gastouderbureausproet.nl
‘Door de trainingen van Gastouderbureau Sproet blijf ik mezelf ontwikkelen. Ik leer zelfs steeds iets bij en ik blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor blijft mijn gastouderopvang ook van hoge kwaliteit. En daar profiteren de kinderen ook van!’

‘Bij de trainingen ontmoet ik altijd leuke collega's. Hierdoor zijn al fijne contacten ontstaan en ondernemen we ook buiten de trainingen leuke activiteiten samen.’

'Als moeder vind ik het fijn dat Sproet ook activiteiten en trainingen voor ouders aanbiedt. Tijdens die gelegenheden is er tijd om even met andere ouders te praten en ervaringen uit te wisselen. Heel anders dan bij het gehaaste brengen en halen bij de gastouder.’
Schrijf je kind in!