De leukste gastkinderen voor jou

Zo gaat het in zijn werk als je gastouder bent bij Sproet

Als je je als gastouder aanmeldt bij Sproet dan komt eerst jouw gastouderbegeleider bij jou op bezoek voor een persoonlijk intakegesprek bij jou thuis. Jullie maken kennis en je gastouderbegeleider vertelt je over hoe gastouderopvang bij Sproet werkt en wat dat voor jou betekent. Maar zij wil vooral alles (nou ja, bijna alles) over jou weten. Het is belangrijk dat zij jou, jouw gezin en jouw huis goed leert kennen. Vooral over jouw opvoed- en opvangstijl uiteraard. Als tijdens dat gesprek blijkt dat jij en Sproet inderdaad goed bij elkaar passen, dan bekijkt jouw gastouderbegeleider met jou of jij al aan alle eisen voldoet en zorgt zij ervoor dat jij wordt geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang.

Ook bespreekt zij met jou hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen jouw gastouderopvang leert kennen. Wij zorgen daarbij voor promotiemateriaal dat je kunt ophangen of uitdelen, maar belangrijker nog is dat jouw gastouderbegeleider jou opneemt in haar bestand. Als zij na een intakegesprek met ouders denkt dat dat gezin en hun (aanstaande) kindje goed bij jou zou kunnen passen, dan neemt zij contact met je op en kunnen jullie gaan kennismaken.

Bij die kennismaking is jouw gastouderbegeleider aanwezig om te zien of er sprake is van een klik. Als er geen klik is (van jouw kant, of de kant van de ouders), dan stelt jouw gastouderbegeleider aan de ouders een andere gastouder voor en stelt ze aan jou een ander gezin voor. Is er wel een klik, dan worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst en kan de opvang starten. Jouw gastouderbegeleider komt dan regelmatig bij je op bezoek om de kinderen te zien en de opvang met jou te evalueren. Naast de Risico Inventarisatie en de Jaarevaluatie komt jouw gastouderbegeleider tenminste nog twee keer per jaar bij jou op huisbezoek. Natuurlijk mag je ook altijd zelf contact opnemen met haar bij vragen over een kind, of als je advies wilt over hoe je om kunt gaan met bepaalde situaties.

‘Het is zo mooi om te zien als een gezin helemaal aansluit bij de opvang van een gastouder. In zo’n geval zit ik bij een kennismakingsgesprek alleen maar aan in een hoekje van de bank te genieten of speel ik wat met de gastkinderen, zodat de ouders en de gastouder elkaar beter kunnen leren kennen. In zo’n geval weet ik zeker dat het kind het geweldig naar zijn zin zal hebben!’

Als je zelf al een gastkindje hebt gevonden

Mocht je zelf al, via via, in contact zijn met een gezin van wie jij het kind wilt gaan opvangen, dan schrijven jullie je allebei in bij Sproet. Ook in dat geval zal jouw gastouderbegeleider eerst bij jou op bezoek komen om kennis te maken en ervoor te zorgen dat jouw opvang wordt opgenomen in ons bestand en jij wordt geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. Als jij al geregistreerd bent, dan is dat intakegesprek er vooral op gericht om elkaar beter te leren kennen en te bekijken of de werkwijze van Sproet inderdaad bij jou past. Ook gaat jouw gastouderbegeleider op bezoek bij het gezin om persoonlijk kennis te maken. Zo weten zij ook vanaf het eerste moment wie er aan de andere kant van de lijn is, op het moment dat er telefonisch contact is over vragen of advies, of als zij belt om de opvang te evalueren.

Zodra al die formaliteiten zijn afgerond, worden de afspraken tussen jullie vastgelegd in een overeenkomst en kan de opvang starten. Wij zorgen voor de begeleiding van de opvang door regelmatige huisbezoeken en evaluaties. Zo leren wij jou en jouw gastkind nog beter kennen en kunnen we hierna ook zelf kinderen aan jou voorstellen.

‘Mijn buurvrouw zocht een gastouder voor haar kind. Natuurlijk wilde ik haar helpen, maar het is ook mijn buurvrouw. Doordat mijn gastouderbegeleider er vanaf het begin bij betrokken was, is alles op een goede manier geregeld. Het is nu niet alleen een vriendendienst, maar we hebben goede, zakelijke afspraken kunnen maken. Als er nu bij een van ons een keer iets is dat niet bevalt, dan kunnen we dat met hulp van Sproet met elkaar bespreken. Zo kunnen we privé gewoon gezellige buren blijven, maar loopt de opvang ook helemaal naar wens.’

Gastouder worden?


Ja, dat wil ik!