Kinderopvangtoeslag

Hoe zorg je ervoor dat jij maandelijks de Kinderopvangtoeslag krijgt waar je recht op hebt?

Om het juiste bedrag aan Kinderopvangtoeslag te ontvangen is het van belang dat je de Belastingdienst op de hoogte houdt van jouw situatie. Lees onderstaand document om te zien wat je daarvoor precies moet doen of bekijk de filmpjes.

Check en wijzig je gegevens voor de kinderopvangtoeslag ook gedurende het jaar


10 situaties waarbij je je kinderopvangtoeslag moet checken en wijzigen


Ontvang je maandelijks kinderopvangtoeslag? Vergeet dan niet om ook gedurende het jaar je gegevens te checken en zo nodig te wijzigen via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Hoeveel toeslag je als ouder maandelijks krijgt, hangt namelijk af van jouw situatie. Bijvoorbeeld hoeveel je dat jaar verwacht te verdienen en van hoeveel opvang je elke maand gebruikmaakt. Verandert hierin iets, dan heeft dat ook invloed op de toeslag waar je recht op hebt.

Belastingdienst/Toeslagen geeft 10 voorbeelden van situaties waarbij ouders hun gegevens moeten checken en zo nodig wijzigen.

1. Je neemt minder opvanguren af, bijvoorbeeld doordat je vaker thuis gaat werken. Vergeet dan niet je maandelijkse opvanguren aan te passen. Heb je tijdelijk helemaal geen opvang nodig? Zet dan je opvanguren op 0 uur. Dan wordt je kinderopvangtoeslag tijdelijk stopgezet. Heb je weer opvang nodig, dan pas je de opvanguren gewoon weer aan.
2. Je kiest er voor om oma en opa altijd te laten oppassen en geen gastouderopvang meer af te nemen. Zet je kinderopvangtoeslag dan meteen stop.
3. Je gaat meer of minder verdienen. Geef dan je nieuwe inkomen door. Verandert je inkomen binnenkort en wil je nu alvast weten welke gevolgen dit heeft voor je kinderopvangtoeslag? Maak dan een proefberekening.
4. Je start je eigen bedrijf. Ook dan verandert je situatie ingrijpend. Hoeveel je precies gaat verdienen, weet je als ondernemer vaak nog niet. Maak daarom een schatting en geef deze door. Check vervolgens elk kwartaal of je schatting nog klopt.
5. Je verliest je baan. Vanaf het moment dat je geen baan meer hebt, heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Daarna vervalt je recht op kinderopvangtoeslag. Geef het daarom meteen door als je geen baan meer hebt.
6. Je stopt met werken en gaat een studie volgen. Geef dan door dat je niet meer werkt en dat je een studie gaat volgen. Dan berekent Belastingdienst/Toeslagen op basis van jouw nieuwe situatie op hoeveel toeslag je recht hebt. Wil je nu alvast weten of jouw studie recht geeft op kinderopvangtoeslag? Bekijk het hier.
7. Jij en je partner gaan uit elkaar. Dat heeft ook gevolgen voor je kinderopvangtoeslag. Geef je nieuwe situatie door. En doe de ‘Scheiden checklist’ om te zien wat je nog meer moet regelen.
8. Je hebt nog een kind dat naar de opvang gaat. Geef dan eenvoudig aan dat er nog een kind naar de opvang gaat.
9. Je kind wordt vier en gaat naar de basisschool. Dan mag jouw zoon of dochter alleen nog maar naar de Buitenschoolse Opvang. Ook voor de Buitenschoolse Opvang kun je kinderopvangtoeslag krijgen. Om te bepalen op hoeveel toeslag je dan recht hebt, geef je aan dat je kind naar een nieuwe opvang gaat en vul je de gegevens uit het nieuwe opvangcontract in.
10. Het opvangtarief verandert. Het tarief kan elk jaar per 1 januari veranderen. Geef wijzigingen altijd door. Je ontvangt onze (nieuwe) tarieven in de kostenprognose bij start van de opvang en vervolgens jaarlijks in oktober in de aankondiging van de nieuwe tarieven.

Als je geen veranderingen doorgeeft, wordt pas bij de definitieve berekening na afloop van een jaar duidelijk dat jouw werkelijke situatie anders was. Je hebt dan te veel of te weinig toeslag gekregen, met het gevolg dat je toeslag terug moet betalen of terugkrijgt. Dus verandert er iets in je situatie? Check en wijzig je gegevens via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag.

Download de Kinderopvangtoeslag App

De makkelijkste manier om wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst is via de speciale Kinderopvangtoeslag App.
Download hem ook!

Heb je nog vragen over de Kinderopvangtoeslag voor de opvang van jouw kind bij Sproet en kom je er niet zelf uit?
Neem dan contact op met onze accountmanager Muriel van den Berg. Zij helpt je graag verder.
muriel@gastouderbureausproet.nl en 06-41722122